EPOKSİ NEDİR?
Epoksi iki bileşenli reçinedir. Bileşenler karıştırılmadan önce bal kıvamındadırlar. Epoksi reçine, betona, çeliğe ve ahşaba çok iyi yapışmaktadır. Uygun oranlarda karıştırıldıktan belli bir süre sonra reaksiyona girerek malzeme sertleşir. Reaksiyon başka bir deyişle kür süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortam sıcaklığı ile kürlenme süresi arasında ters orantı vardır. Birleşimin sertleştikten sonra tekrar eski haline gelmesi mümkün değildir.
İnşaat mühendisliği alanında epoksi kaplamalar daha çok mevcut betonu korumak için uygulanmaktadır. Mevcut kaplamanın aşınmasını, dış etkenlerden korunmasını, kırılmasını, kimyasal etkiler karşısında zarar görmesini, tozumasını vb. engellemek veya en aza indirmek amacı ile epoksi kaplama uygulamaları yapılmaktadır. Epoksi kaplanan alanlarda, sıvı emilimi ve tozuma olmaz. Hijyeniktir ve temizliği kolaydır. İstenilen renkte epoksi kaplama veya epoksi boya uygulaması yapılabilir.
İngilizce epoxy kelimesi Türkçe epoksi olarak kullanılmaktadır.
Epoksi malzeme, yapısal güçlendirme uygulamalarında da kullanılmaktadır. Filiz ekilmesi (ankraj), karbon elyaf ve karbon plaka uygulamalarında epoksi reçineleri kullanıyoruz. Epoksi malzeme genel olarak; mükemmel yapışma, kimyasal ve ısı direnci, mekanik dayanım ve elektriksel yalıtım özellikleriyle bilinir. Modifiye edilerek elektrik iletkenliği gerektiren alanlarda da kullanılmaktadır. Yüksek ısı yalıtımı veya elektronik uygulamalar için yüksek elektrik direnci ile kombine ısı iletkenliği sunan varyasyonları da mevcuttur. Epoksi reçine rüzgar türbini rotor bıçakları üretiminde de kullanılır. Havacılık sektöründe de, fiber malzemelerin güçlendirilmesinde yapısal malzeme olarak kullanılmaktadır.